نحوه نگهداری از چوب

مشخص کردن نوع چوب در تمیز کردن وسایل

یکی از مهم‌ترین و اصلی‌ترین عوامل در تمیز کردن وسایل چوبی، مشخص کردن و دانستن نوع چوب به کاررفته در آن‌هاست. این نکته را فراموش نکنید که هر نوع چوب، روش تمیز کردن به خصوصی دارد و باید از مواد، وسایل خاص و مناسب با ویژگی‌های آن استفاده کنید. مثلا هنگام تمیز کردن چوب گردو، می‌توانید دستمالی نرم را برای از بین بردن گرد و خاک از روی آن به کار بگیرید؛ اما در صورت وجود لکه‌ روی آن، می‌توانید از مقداری خمیردندان کمک بگیرید.

برق انداختن وسایل چوبی رنگ شده

برای برق انداختن وسایل چوبی رنگ‌شده، باید ابتدا گرد و غبار روی آن را پاک کنید. بعد از آن، نوبت به از بین بردن لکه‌های روی آن می‌رسد. برای این‌کار می‌توانید از مخلوط دو قطره صابون ظرف‌شویی و مقداری آب و دو پارچه میکروفیبر استفاده کنید. به طور کلی نجارها و سازندگان وسایل چوبی، برای رنگ‌آمیزی مبلمان چوبی، از رنگ‌های ضد آب استفاده می‌کنند؛ اما بهتر است قبل از استفاده از این محلول، ابتدا بررسی کنید که با نوع رنگ وسیله چوبی سازگار است یا خیر؟

برای این‌کار می‌توانید قطعه‌ای پنبه بردارید و آن را به این محلول آغشته کنید. بعد از آن، پنبه را روی قسمت رنگ‌شده بمالید و محل را با پارچه میکرو فیبر تمیز کنید. اگر بعد از این‌کار، رنگ سالم ماند، می‌توانید این کار را ادامه دهید و مبلمان خود را با این محلول به راحتی تمیز کنید.

همان‌طور که گفته شد، شما باید از دو پارچه برای این‌کار استفاده کنید. یکی را برای آغشته کردن به محلول و از بین بردن لکه‌ها به کار ببرید و دیگری را نیز برای از بین بردن رطوبت اضافی روی وسایل چوبی استفاده کنید تا رنگ روی آن‌ها دچار قارچ و کپک نشود. دلیل استفاده از پارچه میکرو فیبر هم، نرمی و بدون پرز بودن آن است. چون هیچ‌گونه اثر و الیافی از خود برجای نمی‌گذارد.

برق انداختن وسایل چوبی پولیش شده

یکی از بهترین روش‌ها، استفاده از محلول چای سیاه است. برای این‌کار، باید 4 یا 5 عدد چای کیسه‌ای سیاه را به مدت 10 دقیقه در مقداری آب نگه دارید. سپس اجازه دهید تا چای در دمای اتاق خنک شود. بعد از آن پارچه شستشوی خود را به این محلول مرطوب کنید و روی سطح وسایل چوبیتان بکشید. در چای، اسید تانیک وجود دارد و همین ویژگی، باعث حفظ جلا و درخشندگی وسایل چوبی پولیش‌شده شما می‌شود.

بعد از انجام کار، اجازه دهید تا مبلمان شما تا 2 ساعت به طور کامل خشک شود؛ اما برای برق انداختن وسایل چوبی پولیش شده، می‌توانید یکی از راه‌های زیر را انتخاب کنید:

  • استفاده از پارافین

جالب است بدانید که پارافین، خراش‌های چوب را می‌پوشاند و لازم است سالی دو بار این کار را انجام دهید.

  • استفاده از محلول پولیش

کار شما با استفاده از این محلول، آسان‌تر است؛ اما باید سالی 3 یا 4 بار از آن‌ برای وسایل چوبی پولیش‌ شده خودتان استفاده کنید.

  • استفاده از پولیش‌های اسپری

این اسپری‌ها، حاوی سیلیکون هستند و ممکن است سطح چوب را لغزنده کنند یا به صورت توده‌ای روی آن جمع شوند؛ اما استفاده از آن‌ها نسبت به دو روش قبلی آسان‌تر است.

نکات مهم برای برق انداختن وسایل چوبی

بهتر است قبل از برق انداختن وسایل چوبی، نکات زیر را به خاطر داشته باشید:

  • استفاده از خمیر موم یا مایع مبلمان، باعث ایجاد روکش و محافظی سخت و طولانی‌مدت روی آن‌ها می‌شود. استفاده از موم باعث ایجاد لکه نمی‌شود و دوام بیشتری نیز نسبت به اسپری‌ها و پولیش‌ها دارد.

  • فراموش نکنید که همیشه برای تمیز کردن وسایل چوبی از آب گرم استفاده کنید؛ چون دمای آب در ماندگاری آن‌ها تاثیر می‌گذارد.

  • همیشه پیشگیری بهتر از درمان است و این جمله در نگه‌داری و تمیزی وسایل چوبی نیز صدق می‌کند. شما می‌توانید با استفاده از رومیزی، زیرلیوانی و کاور، از مبلمان و وسایل چوبی خود در برابر آلودگی و آسیب‌های مختلف محافظت کنید.

  • بعضی از وسایل چوبی، تزیینات و منبت‌کاری‌هایی دارند که تمیز کردنشان را مشکل می‌کند. شما می‌توانید برای تمیز کردن این قسمت‌ها، مقداری پنبه آغشته ‌شده به آب و شوینده را، سرِ چوب کبریت بپیچید و تمیزکاری را آغاز کنید. بعد از آن، با پنبه مرطوب آن را تمیز کنید و در پایان، سطح آن قسمت را با پارچه‌ای کتانی خشک کنید.

  • برای برق انداختن وسایل چوبی خاص با چوب‌های خیزران، بامبو و بید، باید آن‌ها را مرطوب نگه دارید تا خشک نشوند و نشکنند. برای این‌کار، می‌توانید هرچند وقت یک‌بار مقداری آب را به آن‌ها اسپری کنید تا حالت خود را حفظ کنند.

  • فراموش نکنید که هنگام پولیش‌کاری و برق انداختن وسایل چوبی، از دستکش پارچه‌ای استفاده کنید تا اثر انگشتتان روی سطح چوب، باقی نماند.